De vereniging

Over de betekenis van onze kanovereniging hebben we ons als bestuur gebogen en geprobeerd om het gevoel van “De Zwetplassers” onder woorden te brengen.

Waar staan we voor en waar gaan we voor?

Iedereen die lid is, of lid is geweest, van onze kanovereniging heeft dat plezierige gevoel van “thuis komen” als ze door het hek rijden of lopen. Maar niet alleen de leden, ook donateurs, sponsoren, bezoekers en toevallige voorbijgangers die even door de poort lopen, krijgen dat plezierige gevoel ook. Het is nu juist dát wat onze club al meer dan 80 jaar zo bijzonder en uniek maakt. Het is iets waarvan je direct aanvoelt dat het wel goed zit. Zonder dat je precies aan kan wijzen waardoor dat komt.

Dat plezierige gevoel hebben we onder woorden gebracht want dat is waar wij als kanovereniging de Zwetplassers voor staan! Dat is wat ons het collectieve gevoel geeft en waar iedereen die bij de vereniging komt op een aangename manier mee overgoten wordt. Dat is waarom je lid wordt en waarom je lid blijft van de ZP, dat is wat je ZP-er maakt:

Jezelf zijn aan het Zwet

Dat is waar de ZP voor staat!

Bij de ZP kan en mag je jezelf zijn op de mooiste en uniekste plek van Nederland – het Wormer- en Jisperveld. Daar waar je wordt uitgenodigd tot ontspanning en/of inspanning op sportief en sociaal gebied, zowel op- als rond het water. Daar waar je niet moet maar mag. Daar waar je kunt recreëren en waar je topsport mag beoefenen. Daar waar iedereen, jong en oud, met elkaar omgaat zoals het eigenlijk altijd zou moeten – plezierig, respectvol en waar je als persoon wordt gewaardeerd. De ZP is een plek die mensen verbindt!

En dat alles bij een kanovereniging die sinds 1935 altijd met haar tijd is meegegaan. Of het nu gaat om de ontwikkeling van de kanosport of hoe het verenigingsleven is veranderd in de samenleving. De ZP is altijd mee veranderd. Ook in de toekomst zal de ZP zich blijven ontwikkelen, dat zit nu eenmaal in de genen van onze leden. De ZP is geen stilstaande klok, maar:

Een bruisende kanovereniging in beweging

Dat is waar de ZP voor gaat!

Zowel op het gebied van kano-evenementen als niet kano gerelateerde evenementen, zijn we sportief ondernemend. Ondanks dat bepaalde evenementen al sinds jaar en dag op de kalender staan, slagen we er keer op keer weer in om de invulling aan te passen aan de behoefte van deze tijd. Hiermee wordt een mooie balans gevonden in vertrouwd en vernieuwend. Wordt er ruimte geboden aan mensen die de kanosport recreatief willen beoefenen en zijn er de faciliteiten om op wereldniveau topsport te kunnen beoefenen. Niet voor niets heeft de Zwetplassers in haar bestaan meerdere Olympia-gangers voortgebracht en wordt er nu nog steeds op Europees- en wereldniveau meegevaren in verschillende disciplines.

Maar de echte grote waarde bij de ZP zit in de jeugd. Ondanks een zeer stabiel ledenaantal is maar liefst 25% van onze leden, jeugdleden. Van kinderen die nog zoekende zijn naar hun plek in de maatschappij tot zelfverzekerd kanotalenten, alles is te vinden bij de ZP. En het mooie van dat alles is; zo jong als dat ze zijn, ook zij, individueel én als groep, kunnen zich zelf zijn aan het Zwet!

zplogo