Wat is toervaren?

Toervaren is een niet te onderschatten sport. Veel mensen hebben wel eens in een kano gezeten en korte tochtjes gemaakt. Maar toervaren gaat veel verder dan dit, denk aan lange tochten in soms barre omstandigheden. Wat houdt toervaren eigenlijk precies in?

Een recreatieve kano is een korte en brede kano, hierdoor is deze heel stabiel. Een ieder kent ze wel van die familiedag dat je gezellig het water op ging in een kano aan de Linge. Maar wil je echt sportief gaan toervaren in een kano dan komt daar veel meer bij kijken!

Een echte toerkano is langer en smaller dan de recreatieve kano. Een veel sportiever model dus. Hier kan je een stuk sneller en soepeler mee kanoën. Tevens zijn toerkano’s vaak voorzien van waterdichte compartimenten waar je droge kleding en zelfs kampeerspullen in kunt pakken. Als toervaarder ga je natuurlijk iedere uitdaging aan, een paar dagen in de kano vind jij geen probleem. Daar moet je natuurlijk wel goed op voorbereid zijn. Naast droge kleding en kampeerspullen heb jij ook de nodige voeding aan boord. Een toerkano is hier helemaal op gebouwd met zijn deklijnen en waterdichte delen. Op zowel korte als lange tochten ben jij zo helemaal voorbereid!

Daarnaast zijn er ook veel tour kajakvaarders die overstappen op een open toerkano om trektochten te maken, met name als het gaat om trektochten in wildernis-achtige gebieden of als ze een tocht met hun kinderen aan boord willen maken.