Wedstrijdvaren bij de ZP

Als je op de vrijdagavond je kano onder controle hebt, wil je natuurlijk steeds harder. Bij de ZP kun je ook extra trainen in de wedstrijdploeg, om alles uit jou en je kano te halen. Kanosprint wordt deze tak van sport genoemd. Er worden elk jaar wedstrijden georganiseerd waarop je je kunt meten met atleten uit heel Nederland en vaak ook uit Duitsland en België. Kanosprint is een Olympische sport met in het verleden enkele deelnemers van de Zwetplassers.

De wedstrijdbaan is een rechte baan, die met boeien is opgedeeld in verschillende banen. Elke deelnemer heeft een eigen baan. De officiële afstanden van de internationale bond zijn:

Korte baan:
200 meter
500 meter
1000 meter.

Lange baan:
2000 meter
5000 meter

Er zijn verschillende wedstrijden die in de buurt van de ZP worden gehouden zoals bijvoorbeeld
– De ZP Sprintcup in Wormer
– De Zuidervaartregatta in Zaandam
– Het Nederlands kampioenschap (Bosbaan in Amsterdam).

Voor beginnende wedstrijdvaarders zijn dit leuke wedstrijden om aan deel te nemen. Naast deze wedstrijden worden er jaarlijks wedstrijden georganiseerd in oa. Kampen, Tilburg en Hengelo.

Tijdens kanowedstrijden zijn er verschillende regels waar je je als deelnemer aan moet houden. Zo is het voor kinderen tot en met 12 jaar bijvoorbeeld verplicht om tijdens de wedstrijden een zwemvest te dragen en moet iedereen tijdens het varen van een wedstrijd een clubshirt dragen. Alle regels die gelden tijdens kanowedstrijden zijn te lezen in het wedstrijdreglement dat te vinden is op de site van het Watersportverbond: Kanosprint

Wedstrijdlicentie
Om aan wedstrijden deel te mogen nemen heb je een wedstrijdlicentie nodig. Een wedstrijdlicentie vraag je rechtstreeks bij het Watersportverbond aan. Dit kan via de website van het Watersportverbond: Mijnwatersportverbond. De wedstrijdlicentie loopt door tot wederopzegging.

Via deze site van het Watersportverbond is alle informatie over de kosten en wijze van bestellen van een licentie beschikbaar.

Lijkt het je leuk om een keer met de wedstrijdploeg mee te varen, ben je van harte welkom! Neem even contact met ons op via wedstrijdvaren@zwetplassers.nl en we maken een afspraak. In overleg is het mogelijk een clubboot te lenen.